Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

UITGESTELD! Filmvertoning ‘Dokter Kees’ (Tilburgse première + nagesprek)

10/03/2021

- Gratis

UITGESTELD. Deze bijeenkomst gaat vanwege de coronamaatregelen niet door op 10 maart. Er wordt gezocht naar een nieuwe datum.

Kees is arts. Hij onderzoekt of hij bij Willy, een man met gevorderde dementie, euthanasie mag uitvoeren ondanks dat Willy hier nu niet meer om kan vragen…

Een film over de ethische dillema’s van euthanasie bij wilsonbekwaamheid. Maar ook over liefde, verdriet, het loslaten van een dierbare en het willen helpen om zijn lijden te laten stoppen.

Kees is specialist ouderengeneeskunde en werkt o.a. op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Willy zit sinds ruim een jaar op deze afdeling. In het begin had Willy vaak agressieve uitingen, terwijl hij voorheen nooit agressief was. Daarvoor krijgt Willy een hoeveelheid medicatie waardoor hij bijna de hele dag slaapt. Hij heeft veel last van dromen c.q. wanen. Het behandelen van Willy met medicatie om zijn leven draaglijker te maken lijkt niet te lukken.

Wanneer is het moment daar?
De familie van Willy heeft aangegeven dat hij een euthanasieverklaring heeft en vraagt zich af of dit dan het moment is. Zijn vrouw en (pleeg)kinderen staan achter zijn wilsverklaring, maar houden veel van hun echtgenoot en vader. Elke dag komt er minimaal een keer iemand op bezoek. Samen met Kees zoeken ze naar wat het beste is voor Willy. Met welke ethische, juridische en persoonlijke dillemma’s krijgt Kees te maken? En hoe gaan Kitty, Willy’s vrouw, en hun kinderen om met de situatie van Willy?

Een complex dilemma voor zowel arts als familie
Deze documentaire neemt je mee in een steeds actueler onderwerp. De ‘vrijgevochte babyboomgeneratie’ bereikt nu een leeftijd waarbij ouderdomsziektes als dementie steeds vaker voorkomen. Veel mensen geven aan absoluut niet in deze situatie te willen belanden. Euthanasie bij vergevorderde dementie komt in Nederland bijna niet voor. Omdat er aan alle zorgvuldigheidseisen van de wet moet worden voldaan, is er maar een kleine groep mensen die hiervoor in aanmerking komt, en een nog kleinere groep artsen is bereid om de euthanasie ook daadwerkelijk uit te voeren. Deze documentaire geeft inzicht in de complexiteit van dit dilemma voor zowel arts als familie.

Waardigheid en oprechte aandacht tot de laatste adem
Na afloop van de filmvertoning is er een nagesprek met dokter Kees en Jesse van Venrooij. Deze Tilburgse documentaire- en filmmaker maakte al eerder een documentaire over euthanasie: ‘T Is goed zo’ (2018). Een film over Eelco de Gooijer die op 23 november 2016 euthanasie kreeg op basis van psychisch lijden. De arts die de euthanasie bij Eelco uitvoerde was Kees. Een aantal maanden na de dood van Eelco benaderde Kees Jesse met het dilemma waar hij mee te maken had binnen zijn beroepsgroep: euthanasie bij gevorderde dementie. Kees wilde graag een genuanceerd beeld laten zien van de complexiteit van dit dilemma. Dit vormde de eerste aanleiding om de documentaire te maken. Daarnaast heeft Jesse ook een persoonlijke motivatie. Hij was namelijk veertien toen zijn opa met zeer ver gevorderde dementie na een lange lijdensweg stierf. Iets wat Jesse niemand gunt. “Iedereen die in een ondraaglijke en uitzichtloze situatie komt, gun ik om waardig uit het leven te mogen stappen met de hulp van een betrokken arts. Waardigheid en oprechte aandacht tot de laatste adem.”, aldus Jesse.

De filmvertoning van de documentaire ‘Dokter Kees’ wordt georganiseerd door Monuta Tilburg in samenwerking met Crematorium Tilburg

Organisatoren

Crematorium Tilburg
Monuta Tom van Dijk

Locatie

Grand Café Ode
Karel Boddenweg 7
Tilburg,
+ Google Maps
Site:
www.crematoriumtilburg.nl/afscheid/ode

Organisatoren

Crematorium Tilburg
Monuta Tom van Dijk

Locatie

Grand Café Ode
Karel Boddenweg 7
Tilburg,
+ Google Maps
Site:
www.crematoriumtilburg.nl/afscheid/ode